IJzersulfaat gebruiken voor je gazon

Jij wil je gazon er natuurlijk ook goed bij hebben liggen. En dit hoeft echt niet heel moeilijk te zijn. Je moet het gazon alleen wel onderhouden, je moet de juiste voedingsstoffen. Einde winter heeft het gras een doffe kleur. Groeit er vaak mos en kan het gewoon een oppepper gebruiken. Om het gras haar mooie groene kleur terug te geven, om mos tegen te gaan én om de weerstand te verhogen heb je slechts één product nodig: ijzersulfaat. Waar dient ijzersulfaat en hoe gebruik je het.

pallet graszoden

Wat is ijzersulfaat?

IJzer is een belangrijke stof in de fotosynthese van de (gras)plant. Tijdens het fotosyntheseproces haalt de plant mineralen uit de grond en maakt hij met behulp van zonne-energie, koolstofdioxide en water suikers aan. Dit verhoogt de weerbaarheid van de plant en geeft gras haar mooie, diepgroene kleur. IJzer zorgt er voor dat de plant zonder problemen energie uit het zonlicht kan halen.

Er is niet automatisch voldoende ijzer in de bodem aanwezig. IJzer wordt ook wel een sporenelement (een klein percentage metaal) genoemd en wordt vaak toegediend aan NPK-meststoffen. Ook al heeft een plant er niet veel van nodig, het is wel belangrijk dat hij dit krijgt toegediend. IJzersulfaat is een scheikundig product, een kunstmatig geproduceerde stof die jij zelf kunt toedienen als jouw gazon een ijzertekort heeft.

Waar gebruik je ijzersulfaat voor?

De voornaamste redenen om ijzersulfaat toe te dienen, zijn:

  • Om je gazon een oppepper te geven na de winter
  • Om je gazon weer een frisse, donkergroene gloed te geven
  • Gras weerbaarder te maken voordat je gaat verticuteren
  • Om mos tegen te gaan
graszoden grond aanharken

Ijzersulfaat na de winter

In de winterperiode krijgt je gazon veel te verduren. Neerslag, kou, weinig zonlicht, ongedierte, ziekten en schimmels. IJzersulfaat werkt weerstandverhogend en het is daarom wijs om dit na de winter toe te voegen aan je gazon.

Ijzersulfaat voor een groen gazon

Heeft je gazon een gele of bruine gloed? Door ijzersulfaat toe te voegen, krijgt je gazon binnen een week weer een lekker frisse, groene kleur.

Ijzersulfaat voor verticuteren

IJzersulfaat helpt de weerstand van het gras te verhogen. Dat is mooi meegenomen als je wilt verticuteren. Verticuteren is een techniek waarbij je met een verticuteerhark of -machine verticaal door het gras snijdt. Hierdoor kam je als het ware al het dode materiaal (viltlaag, mos) uit het gras en geef je het gras weer ruimte om te ademen en om voedingsstoffen op te nemen. Effectief, maar verticuteren is wel een aanslag op je gazon. Door ongeveer een week van tevoren ijzersulfaat toe te voegen, maak je het gras weerbaarder.

Mos in gazon verwijderen met ijzersulfaat

IJzersulfaat werkt zeer doeltreffend tegen mos. Mos is een moeilijke tegenstander voor je gazon die om verschillende redenen kan opkomen; doordat de bodem te zuur is, de grond te nat, te weinig zonlicht of te kort gemaaid gras. IJzersulfaat lost de oorzaak niet op, maar ruimt wel het mos op. Een juiste hoeveelheid doodt mos al binnen 4 dagen. Hierna kun je het met een verticuteerhark of -machine verwijderen. Let op: ijzersulfaat maakt de bodem wel zuurder. Het is dus belangrijk dat je, na het toevoegen van ijzersulfaat, een te lage pH tegengaat met een extra bekalking.

Hoe moet je ijzersulfaat gebruiken?

Een manier om ijzersulfaat te gebruiken, is door het te mengen met zand. Je kunt ijzersulfaat ook oplossen in water.

Ijzersulfaat mengen met zand

Meng per 100 m2 2 tot 3 kilo ijzersulfaat met 4 tot 5 kilo zand. Strooi het mengsel met de hand of met een strooier uit over het gazon.

Ijzersulfaat oplossen in water

Voor 100 m2 meng je 60-250 gram (afhankelijk van omstandigheden en bodem-pH) met 100 liter water. Voor een beter behapbare (én tilbare) oplossing gebruik je een gieter van 10 liter, vul je deze met water en 6-25 gram (ongeveer een half bekertje) ijzersulfaat.

Wanneer ijzersulfaat op het gazon strooien?

Je kunt ijzersulfaat het best toedienen als het droog en windstil is. Licht water geven zal de opname in de grond versnellen. Je kunt natuurlijk ook strooien als er een regenbui op komst is. Liever geen stortbui, want dan spoelt het weg. De beste periode in het jaar is tussen september en mei.

IJzersulfaat kan lelijke, bruine, roestachtige vlekken achterlaten. Draag daarom handschoenen en oude kleding en schoenen. Let ook op met stenen, beton en bestrating, want ook daar kunnen vlekken op komen.

Geef je gazon de tijd om de stof op te nemen. Het is daarom belangrijk dat je je gazon minimaal enkele weken niet betreedt.

Is ijzersulfaat giftig of schadelijk voor dieren?

IJzersulfaat bestaat uit natuurlijke mineralen en is niet giftig voor (huis)dieren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze het opeten, dus berg de verpakking goed op. Gebruik ook niet te veel. Volg altijd de aanbevolen hoeveelheid zoals beschreven op de verpakking.

Waarvoor is ijzersulfaat niet geschikt?

Gebruik ijzersulfaat niet op een nieuw gazon, dat wil zeggen: een gazon van drie maanden of jonger. Een nieuw gazon is nog niet in staat om alle meststoffen op te nemen, en dit is dus eerder schadelijk voor de zuurtegraad van de bodem dan dat het iets toevoegt.

Ijzersulfaat kopen

IJzersulfaat is bij verschillende aanbieders te koop. Zo is Ferromel van Triferto een grootverpakking van 25 kilo, dit meng je zelf met zand. Luxan IJzersulfaat kun je goed oplossen in water.